22.2 C
Aşkabat
17.05.2024
SAGLYK

YABANCI SAĞLIK SİGORTASI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER.

            Nisan ayından itibaren Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklulara ikamet izni için sağlık sigortası şartı getirilmiştir.  Uygulama başlayalı  aylar geçmesine rağmen konu hakkında hala yeterli bilgimiz yok, bir çok    farklı şeyler söylenmektedir. Biz de bu konuda önde gelen bir kurumun,  Securance Sigorta Aracılık Hizmetleri şirketinin ortağı ve yöneticisi Atila Öztürk  ile bir söyleşi gerçekleştirdik ve merak ettiğimiz tüm   soruları sizin için sorduk:

·         Atila bey bu sigortanın başlangıcı hakkında ne söylemek istersiniz?

       Bu kanundan önce ülkemizde yaşayan yabancı uyruklu misafirlerimizin hiç bir sosyal güvencesi olmadığı için herhangi bir kaza ve hastalık durumunda ciddi problemler yaşamaktaydılar. 4/4/2013  tarihli ve 28615   sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun ilgili maddeleri gereğince Nisan 2014 itibariyle 3 ayı geçen  ikamet izinlerinde sağlık sigortası yaptırılması şartı  getirilmiştir.

·         Bu sigortalar bir yıldan kısa süre için yaptırılabilir mi?

                Zorunlu Sigorta olduğu için bir yıldan kısa süreli düzenlenemiyor.

·         Bu poliçenin hangi rahatsızlıkları ne oranda kapsadığı konusunda hala karışıklıklar devam ediyor. Bu konuda ne söylersiniz?

          Özellikle ilk aylarda bu poliçelerin kapsamı konusunda  bazı karışıklıklar olmuş bir çok kişinin yaptırdığı poliçe yetkili makamlar tarafından kabul edilmemiştir. Poliçeleri iptal edilmediği için de paralarını  geri  alamadılar ve mağdur oldular! Bu karışıklığı sona erdirmek için hazine Müsteşarlığı (09.06.2014 tarih ve 97558423-349/18260 sayılı genelgesi ile asgari teminatları düzenlenmiştir.

İki ana teminat vardır.

            A) Yatarak Tedavi: Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastanede 24 saati aşan sürede tedavi olması durumunda yapılan tüm harcamalar (ameliyat, ilaç, oda, vb.)  limitsiz ve tamamı sigorta şirketi tarafından karşılanır.  Yani  yapılan ameliyat  100.000 tl veya 550.000 tl olabilir ve sigortalı bunun için herhangi bir ödeme  yapmaz!

       Eğer Anlaşmasız bir sağlık kurumunda yatarak  tedavi olur ise yıllık limit 20.000 TL dir ve harcamanın %20’sini sigortalı öder.

            B) Ayakta Tedavi: Anlaşmalı bir hastanede yatmasına gerek kalmadan yapılan sağlık harcamaları (doktor muayene, ilaç, rontgen vb.) yıllık  2000 TL limitle karşılanır. Bu teminat kapsamında sigortalı       yapılan  harcamanın %40′ ını kendisi karşılayacaktır.

·         Bu sigortanın fiyatları da çok farklı. Bu farklılığın nedeni nedir?

        Primler yaş ve cinsiyete göre değişmekle beraber her sigorta şirketi kendi risk hesaplarına göre farklı fiyatlar uygulamaktadır.  Burada teminatlarla beraber anlaşmalı hastaneleri de dikkate alarak karar  verilmelidir.

·         Bu poliçeleri sigortalı istediği zaman iptal ettirebilir mi?

Hayır,  zorunlu sigorta olduğu için iptali talebe bağlı değildir ve sadece aşağıdaki şartlardan en az  birisinin gerçekleşmesi durumunda iptal edilebilir.

1-Asgari teminatlarla başka bir sağlık poliçesi yaptırılması

2-Sigortalının çalışma izni alması ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınması

3-ikamet izninin iptali

·         Bu konuyla ilgili son olarak söylemek istediğiniz konular var mı ?

Sağlık poliçesi geçmişteki sağlık problemlerinizin tedavisini karşılamaz. Poliçe yapıldıktan sonra ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar için de bir yıllık bekleme süresi uygulanır. Yani siz farkında olmadan poliçe yaptırırken mevcut bazı rahatsızlıklar sigorta yaptırdıktan sonra ortaya çıkarsa poliçe kapsamaz!

Yabancı Sağlık Poliçesi için öncelikle sağlık kurumlarının tercih edilmesini tavsiye ederiz. Çünkü yatarak tedavilerde anlaşmasız kurumlarda 20.000 TL limit  ve %20 sigortalı katılımı vardır ! Ayakta Tedavilerde ise sigortalı önce ödemenin tamamını yapar sonra şirketten talep eder.

Yabancılar için hazırlanan asgari teminat tablosuna göre ayakta tedavilerde anlaşmalı/anlaşmasız kurumlarda limit ve katılım payı aynıdır. Anlaşmalı Hastaneler dışındaki kurumlarda sigortalının elden ödemesi ve sigorta şirketinin %60 payını sigorta şirketinden talep etmesi gerekmektedir.  Bunun için anlaşmasız hastanelerde yapılan tedaviler için mutlaka aşağıdaki evrak hastaneden alınmalıdır.

Hastaneye gittiğiniz zaman mutlaka fatura aslını  ve doktor raporunu alınız. 

Faturada yapılan işlemin yazılması gerekiyor dolayısıyla  ayrıntılı fatura talep edilmeli.

Doktor raporu ise rahatsızlık ve yapılan tedaviyi açıklamalı.

Tahlil, rontgen vb.  yaptırılmış ise doktorun talep formu gerekmektedir.

                Bu sigortayı yaptırırken en önemli noktalardan birisi de acente tercihinizdir. Sağlık sigortaları konusunda uzman ve ihtiyacınız olan her zaman ulaşabileceğiniz, size yardımcı olabilecek acenteden poliçenizi  yaptırmanız çok önemli ! Çünkü bu poliçenizin kullanılmasında en önemli yardımcınız acenteniz olmalıdır/olacaktır.

·         Bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz Atila bey

                Ben teşekkür eder sigortalılarımıza sağlıklı günler dilerim.

SİCURANCE SİGORTA    UYGUN FIYATA YABANCILARA SAĞLIK SİGORTASI YAPILIR. 

İLETİŞİM BİLGİLRİMİZ. 

Tel: 0212 272 16 40 

 Fax :   0212 272 1641

Cep Tel: 0545 483 97 88

www.securancesigorta.com

www.facebook.com/SecuranceSigorta

Degişli makalalar

Ajy Tüsse-Jana Gussa

Metbugat-Relizi

Suwy Gaýnadyp Içmegiň Peýdasy